Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 august 2009

"Revolutionary Road" sau cum sa te abati de la un vis frumos

O straduta ferita de freamatul fara odihna al centrului de oras, la umbra unei padurici primitoare. O casa mare, impunatoare chiar, fata de cea a vecinului, camere suficient luminate, lucruri puse atent in ordine. Doi copii care nu dau prea multa bataie de cap, pentru ca isi vad linistiti de ale lor. Si minunatii soti Wheeler: Frank (Leonardo DiCaprio) si April (Kate Winslet). Un cadru de poveste, proiectat de regizorul spaniol, Sam Mendes, cu jumatate de secol in urma.
Ea, diletanta in ale actoriei, el, un fel de asistent vanzari la firma pentru care tatal sau s-a spetit mai mult de douazeci de ani (KNOX). Inainte de a deveni sot si tata cu responsabilitati asumate, Frank visa sa cucereasca lumea si sa simta din plin ca traieste. Cand relatia sotilor Wheeler, privita cu admiratie, dar si cu o oarecare invidie de catre vecinii din cartierul linistit al Connecticut-ului incepe sa traverseze un moment de criza, visul din tinerete al aventurierului Frank nu mai pare atat de indraznet, sau cel putin, nu irealizabil. Astfel, incepe sa se duca vestea ca adorabila familie Wheeler "se cara" la Paris, in speranta ca Frank va descoperi acolo ce isi doreste de la viata, in timp ce April va lucra, pentru o suma uriasa, ca secretara la una dintre agentiile guvernamentale. Entuziasmul lor copilaresc face ca situatia sa se complice, mai ales dupa ce April ramane insarcinata cu cel de-al treilea copil. Plus ca Frank da lovitura la serviciu cu un asa-zis plan de control al productiei. Jobul nu-i mai pare atat de blestemat si lipsit de sens, si parca pe Revolutionary Road traiul nu mai este atat de banal. Proiectul "Paris" trebuia insa sa-i scoata din randul turmei. April voia mai mult decat un sot, o casa si doi copii. Cand afla de la Frank ca perspectiva unei vieti la Paris a fost doar "o copilarie", se simte tradata si parasita de vointa de a continua. Tradeaza la randul ei, iar inainte de a-si parasi sotul pentru totdeauna, (isi provoaca un avort care-i va fi fatal) joaca cea mai buna scena din viata ei de actrita. Cu zambetul pe buze, April ii ureaza succes la intalnirea din cauza careia a incetat sa mai viseze frumos, asigurandu-l de trainicia sentimentelor ei. In schimb, nu i-a mai lasat decat amintirile. Si regretele. Si doi copii minunati de crescut. Dupa moartea lui April, Pe Revolutionary Road s-a lasat cu adevarat linistea.

Un comentariu:

  1. vai, kate e geniala in filmul asta. astia de la academie nu stiau anul trecut pentru ce sa-i dea oscarul: pentru revolutionary road sau pentru the reader. ma rog, pan' la urma i-au dat pentru the reader, dar sa stii ca si ala merita daca inca nu l-ai vazut.
    mie mi-a dat de gandit cand am aflat ca a fost regizat chiar de sotul ei...adica mi se pare ca-i chinuie rau:)). tre' sa vii pe la mine sa mai comentam filme, sau chiar sa vedem vreo 2 impreuna. keep writing!!

    RăspundețiȘtergere



Persoane interesate