Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 august 2009

"Elegy" : toamnele dragostei

Sala de curs. Scris citet pe tabla Roland Barthes. "Critica practica" cu profesor David Kepesh. The big question: "Devine o carte, o alta carte, dupa ce o citesti?" Raspunsul: "Da. Pentru ca noi aducem ceva cartii. Ne aducem pe noi. Iar daca vom citi din nou peste zece ani, din nou se va schimba pentru ca si noi ne-am schimbat". Concluzia: "Frumusetea e in ochii celui care priveste".

Frumusetea studentei Consuela Castillo (Penelope Cruz) e in ochii celui care o priveste de la catedra- profesorul David Kepesh (Ben Kingsley). Isi propune sa o cucereasca doar pentru a avea parte de o partida grozava de sex. Numai ca stradaniile lui de a o atrage in patul sau au un rezultat neasteptat.
Dupa o casnicie nereusita, dragostea capata pentru Kepesh un alt contur, pentru ca o traieste din nou, la varsta intelepciunii. Profesorul se comporta insa ca un adolescent si nu are curajul sa isi asume o relatie stabila, desi o iubeste cu pasiune pe tanara cubaneza. Fascinata de numeroasele talente ale barbatului care i-ar putea fi tata, Consuela se indragosteste si este dispusa sa mearga cu relatia dincolo de o aventura. Numai ca acestuia ii este teama ca nu va fi acceptat de familia ei. Si se despart. Pentru vreo doi ani. Pana cand il viziteaza sa-i spuna ca are cancer la san. Cand simte ca o poate pierde pentru totdeauna, isi aminteste de teoria despre frumusete a prietenului sau George: "Femeile frumoase? Nimeni nu le vede". El a vazut-O, dar "nu a inteles ce a vazut".


Un film de Isabel Coixet. Despre dragoste. Mare filozofie? Raspunsul vi-l veti da singuri. Vizionare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu



Persoane interesate