Faceți căutări pe acest blog

duminică, 18 octombrie 2009

Asterix şi Obelix nu sunt ai Frantei


Cine n-a ras cu lacrimi urmarind desenele animate, ori mai tarziu filmul (amuzantul Gerard Depardieu in rolul grasanului Obelix) cu cele doua personaje care ii bateau pe romani de ieseau fulgii din ei, datorita ravnitei potiuni magice? Sincer, am vazut filmul de vreo patru ori, si am ras de fiecare data cu aceeasi pofta. Se pare insa ca atacurile continue dintre tabara galica si cea romana, dar mai ales cele doua personaje- cheie ale benzii desenate nu au fost create de francezi -ceea ce explica si parodia la adresa patriotismului galic - , ci de catre doi imigranti: un italian (Albert Uderzo) si un polonez (Rene Goscinny, decedat in 1977, cel care a desenat bardihanul lui Obelix si mustata lui Asterix).
Pe 29, la sfarsitul acestei luni, Asterix si Obleix implinesc 50 de ani de la creatie si sunt revendicati de francezi ca fiind un tezaur al culturii lor.
De 50 de ani, de când au fost lansate, istoriile belicoşilor gali au fost traduse în 107 limbi şi s-au vândut în peste 325 de milioane de exemplare în întreaga lume, fiind cel mai banos export literar al Frantei, mai ales dupa ce Albert Uderzo a vandut drepturile de autor consortiului editorial Hachette (potrivit cotidianului „The Independent“).

Un comentariu:

  1. Mie mi-a placut in mod deosebit "Asterix si cleeopatra". Si restul au fost haioase, dar nu la fel de mult.

    RăspundețiȘtergere



Persoane interesate